1 Oylar ve Seçim Sisteminin Sonuçlara Etkisi – 3: Yurtdışı Seçmenleri

Oylar ve Seçim Sisteminin Sonuçlara Etkisi – 3: Yurtdışı Seçmenleri

0

Yazımızın son bölümü yalnızca «yurtdışı seçmenleri»… ve 2015 seçimlerindeki özel önemi.

Daha önceki iki bölümde(*) de belirttiğimiz gibi Türkiye 85 seçim bölgesine ayrılmış durumda. Her seçmen kayıtlı bulunduğu seçim bölgesinde oy veriyor ve verdiği oy yalnızca bu bölgedeki milletvekili seçim hesaplarına dahil ediliyor.

Yurtdışındaki seçmenlerin ise «kayıtlı bulundukları» ve milletvekili çıkaran bir seçim bölgesi yok! Yani, bu oylar «Türkiye geneli oy oranlarını» etkilemekten başka hiçbir işe yaramıyor. Başka bir deyimle, yurtdışındaki tüm seçmenlerin tamamı AKP veya CHP’ye oy verse bile, AKP veya CHP’nin ek olarak çıkaracağı bir tek milletvekili bile olmayacak.

Bu oylar yalnızca %10 barajına takılma olasılığı olan partileri ilgilendiriyor. 2015 seçimlerinde ise %10 barajını zorlayabilecek tek parti HDP.

Analizimizin bir önceki bölümünde, AKP’nin 2011 seçimlerindeki oy oranını korumasi ve HDP’nin barajı aşamaması halinde anayasayı değiştirmeye yeterli 367 sandalyeye ulaşmasının mümkün olduğunu, HDP’nin barajı aşması halinde ise AKP + HDP milletvekili sayısının en fazla 355’lerde kalacağını belirtmiştik.

Erdoğan’ın 367’ye varıp istediğine tek başına karar vermesini arzu etmiyorsak, yapılacak şey belli.

Yurtdışı seçmen sayısı yuvarlak rakam 2.600.000.
2011 seçimlerinde oy kullananlar ise 130.000! Türkiye’de seçmen sayısı 50.000.000.
Yani yurtdışı seçmenleri tek başlarına %5’lik bir blok… HDP’nin son anketlerde, Türkiye’de %9,6 civarında oy potansiyeli var görünüyor. Yurtdışından kendilerine verilecek %0,5 oranında bir oy bile HDP’nin barajı geçmesi için çok önemli.

Yurtdışı seçmenlerde seçime katılım oranı %5,03! Neredeyse %95’i oy vermemiş. Yurtdışı seçmenlerin kendi oylarının bu seçimlerdeki öneminin farkina varıp bu katılım oranını %20’ye çıkarması halinde bile meclis aritmetiği çok değişebilecek. Türkiye’nin de birazcık uyanması ve AKP’nin oylarının %5-6 civarında gerilemesi halinde belki AKP tek başına iktidar olacak sayıya bile ulaşamayacak!

Çeşitli nedenlerle HDP’ye oy vermeyi kabul etmeyen ve AKP’ye oy vermeyecek kişiler için ikinci seçenek, hiç oy vermemek. Vermek değil, vermemek…

Yurtdışında oy veren 125.000 kişi, geçerli oy sayısını o kadar arttırıyor, dolayısı ile barajı geçebilmek için HDP’nin 12.500 oy daha alması lazım. Başka partilere verilecek oylar nasıl olsa bir işe yaramıyor, hiç değilse vermeyerek HDP’ye gerekli oy sayısının artmasına yol açılmamış olunur.

Uzun lafin kısası, yurtdışı seçmenler için HDP dışında verilecek her oy, AKP’nin işine yarayacak. Hiç değilse oylarımızı bunu bilerek kullanalım.

 

İbrahim Çakıroğlu

_________________________________________

(*)

1. Bölüm: https://turkiye.net/siyaset/alternatif-bakis/oylar-ve-secim-sisteminin-sonuclara-etkisi/

2. Bölüm: https://turkiye.net/siyaset/alternatif-bakis/oylar-ve-secim-sisteminin-sonuclara-etkisi-2/

 

 

yorum

Yorumlar kapalı.