1 Duvarın Ötesini Görmek

Duvarın Ötesini Görmek

0

Duvar sanatı, mağara devrinden, günümüze kadar, insan oğlunun  ilk iz bırakma şeklidir. Protest bir  duruşu vardır. 2000 metreyi geçmiş, 21 yıllık tecrübeme  dayanarak söyleyebilirim ki  duvara hakim olmak,  tablo yapmaya benzemez. Duvar  altında kalınan başarısız bir sonuç oluşma ihtimali çok yüksektir. Bu sebeple her  resim yapan duvar resmi yapması beklenemez çünkü bir tuval karesin içinden çıkıp, sınırsız düşünme, düz bir duvarın ötesini görme işidir duvar ressamlığı….

Duvar  resmi, bir kova  kalitesiz boyayı alıp, duvarın bir bölümünü, tabloya çevirmeye çalışıp, 6 ay sonrada grileşen, solan, duvar sanatının  imajını zedeleyen, ben yaptım oldu mantığı ile hafızamızda kötü bir imajı  olan,  amatörce bir çalışma da değildir.

Bunun için bir şehir hayal edin… Profesyonel boyalarla  boyanmış, cadde, sokakları,  hastanesi, okulları, huzur evi, belediye binası, dükkanları,  evleri ile o şehrin dokusuna, karakterine  tarihi sürecine uygun her yerinin özel tasarımla boyandığı  bir yer…

Uzamsal zekalı, içmimar, mimar ressam olacak çocukların, etrafında 3D görerek büyüdüğü  algılarının açıldığı özel bir şehir…

Adliye, karakol, hapishane okul huzur evi gibi mekanlara  mesaj veren olumlu motive eden  kişisel gelişim  yazılarının olduğu  resimle desteklediği  duvarlar hayal edelim. Renklerin ve sanatın iyileştirici  gücünü  kullanmak, insanların  psikolojisine ne denli etki ettiğini düşünmenizi isterim…

“Güzel hayal etmişsin fakat bunun hem ciddi maliyetleri var hem de biri gelir zarar verir ise  ne  olacak” dediğinizi duyar gibiyim…

İnsanlar güzel resim yapılmış bir yere sigarasını yada çöpünü atıp geçmiyor. Önemsizmiş gibi görünen yere çöpünü atıyor. Bunu fark edersiniz.

Ayrıca boya teknolojisi  müze ortamında 300 yıl, açık alanlarda ise 30 yıl  güneş ışığına  dayanıklı boya üretebildikleri için  yıla oranla ekonomik anlamda  ne kadar katkı sağladığını siz hesap edin… Üstelik 30 yıl kalıcı bir eserle  büyüyen bir nesil…

Böylece duvar resmi,  kaldırılması mümkün olmayan objelin de resmin içine katarak, karaktere büründüğü, köşeler, kolonlar,  dar mekanların derin perspektifler kullanarak, cennete çevrildiği, duvarın yok edildiği, sanatın  duvarla birleştiği,  toplumun da sanatla  bütünleştiği, sanatçı ruhlu gençlerin  terapisi ve istihdamı içinde  çok gereklidir. Dünya da duvar  sanatı seven  turistlerin de o şehre çekilmesi  için mükemmel bir araçtır.

2000mt’yi geçen duvar resmi çalışmalarımın sonucunda beni en çok etkileyen hastane ortamında,  ağlayan çocukların ve onu durdurmaya çalışan ailelerin, yaptığım resimlerin önünde resimle bağ kurup, sakinleşmelerini sağlamaları idi. Huzur evinde, yarı yatalak hastaların bulunduğu  alana yaptığım resimlerde yaşlı amcanın bakıcısına dönüp,  bak bu benim evim  demesi  beni derinden  etkiledi.  Belediye binası  imar müdürünün odasına yaptığım tüm şehrin önemli yerlerini ve sembollerini birleştirdiğim, gelen turistlere hocam bir duvarda tüm şehri onlar soruyor biz anlatıyoruz denmesi. İnsanların hayal ettiği mekanları onların fırçası  olup   mutlu mekanlar oluşturmak  onları mutlu görmek unutulmaz güzel anı biriktirmemede vesile olmuştur.

 Bunun için de küçük dokunuşlarla büyük etkiler yaratan  duvar   sanatının  önemini ve  toplum için olumlu sonuçlarını fark edebilen yöneticilerle, hobi ve amatörlükten çıkaracak profesyonellikte sanatçılara  ve onların yetiştirdiği öğrencilere  kısaca duvarın ötesini gören sanat ve estetiğe kıymet veren  bir topluma çok ihtiyaç vardır…

Filiz  YILDIZ
Ressam

Facebook Resimlerini Görüntüle

Youtube Röportajını Görüntüle (35dk)

yorum

Yorumlar kapalı.