1 İstanbul’da ‘internet sansürü’ protestosuna müdahale

İstanbul’da ‘internet sansürü’ protestosuna müdahale

0

İnternetle ilgili düzenlemelerin yer aldığı Torba Yasa geçen hafta TBMM’deki komisyondan geçmişti.

Polis, farklı internet sitelerinin yer aldığı “Sayfalar Ortak Platformu”nun çağrısıyla bir araya gelen grubu basınçlı suyla dağıttı.

Meclis Genel Kurulu’na gelmesi beklenen yasa Türkiye’de internet sansürüne yol açacağı kaygıları nedeniyle eleştiriliyor.

Yasanın komisyonda görüşüldüğü sırada BBC Türkçe’ye konuşan bilişim avukatı Şebnem Ahı, özel hayatın gizliliğinin ihlal edildiğinin düşünüldüğü durumlarda “kişiler doğrudan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na (TİB) başvurarak 4 saat gibi kısa bir sürede tedbir olarak erişim engelleme kararı aldırabilecek. Eğer bu kararın gecikmesinde sakınca varsa doğrudan Bakan ya da Başkanlık emriyle de siteler erişime engellenebilecek” diyor.

Yasa tasarısının görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonu’nun Başkanvekili ve AKP Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç ise, site veya içerik engellemelerinde yargının devre dışı bırakıldığı eleştirilerini kabul etmemişti.

Bilgiç, “Yargı hiçbir şekilde devre dışı bırakılmamaktadır. Bugün fiili olarak uygulanması mümkün olmayan, işlemeyen maddeler, kişilerin haklarını korumaya yönelik olarak regüle ediliyor” demişti.

 

http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/2014/01/140118_istan.shtml

 

yorum

Yorumlar kapalı.