1 Son 100 Metre

Son 100 Metre

0

Gelecek hafta sonu seçim, ama artık kesinleşti, cumhurbaşkanı adaylarından hiçbiri ilk turda kazanamıyor, dananın kuyruğu ikinci turda kopacak.

İkinci tura kalacak adaylar Erdoğan ve İnce.

İkinci turda İnce’nin % 50+1 oy almasının olmazsa olmaz şartı, milletvekili seçimlerinde AKP İttifakı’nın çoğunluğu alamaması. Bunun olmazsa olmaz şartı ise HDP’nin % 10 barajına takılmaması. HDP barajı geçerse, AKP İttifakı mecliste de çoğunluğu sağlayamıyor.

Özetin özeti: HDP baraja takılmazsa Erdoğan gidici. Tersinden söyleyeyim: HDP baraja takılırsa Erdoğan yine yerinde.

Bunu da özetleyeyim: İnce’nin performansı ne olursa olsun, HDP barajı geçemezse Erdoğan yine cumhurbaşkanı.

En ciddileri dahil, bugün hiçbir sondaj “HDP % 100 barajı aşacak” diyemiyor; tüm sondajlar, verilen rakamlar hep “hata oranı” içinde. Üstelik bu seçimlerde sondajların hata oranları da arttı, +/- % 2’lerde dolaşıyoruz. Yani sondajlar “HDP % 11,5 alacak” dediğinde bu % 13,5 da olabilir, % 9,5 da!

En aydın kesimlerde bile hâlâ meclis aritmetiğini eski sistemle düşünenler çoğunlukta. Dün muhalefet partilerinin oy, yani meclisteki koltuk sayısı önemliydi. Artık öyle değil, yetkilerin çoğu cumhurbaşkanında toplandı, başbakanlık yok, meclis ikinci derecede önemli. Yani örneğin CHP % 30, İyi Parti % 15 oy almış, HDP barajı geçemedikten sonra bunun fazla bir önemi kalmıyor.

HDP barajı geçsin diye verdiğimiz ödünç oylarda kantarın topunu fazla kaçırdık diye bu partiye oy biriktiğini, seçimlerde % 15, hatta % 20 aldığını varsayalım. Bu konumda bile ne olacak? Bu oylarla ek olarak seçilmiş 50-60 milletvekili bedavadan maaş alacak. Sonrası? Bir şey olmayacak. HDP de bu milletvekilliklerinin piyangodan çıkmış olduğunu, bir sonraki seçimlerde buharlaşıp gideceğini bilmeyecek mi sanıyoruz?

“Bebek katilleri”, “Kandil’e göbeklerinden bağlılar” gibi yarı slogan nedenlerle oyunu esirgeyeceklere bir sözüm var: HDP’ye verilecek oy HDP’yi beğendiğim için verilecek oy değil. Türkiye’nin tek adamlık rejimine gidişine, karanlığa itilişine, Batı kültüründen uzaklaşmasına, Cumhuriyet değerlerinin kaybolmasına karşı verilecek bir oy. Yeniden doğuş, yeniden Atatürk yolunda ilerleyişe verilecek oy.

Bu kez un da hazır, şeker de hazır, yağ da hazır. Sorun bir tek benim elim bunlara gitmiyor diyen aşçılarımızda. Bu kez seçim sonuçları altın tepsi ile bize uzatılmış… Erdoğan kazanırsa bilin ki o başardığı için değil, biz bile bile gerekeni yapmadığımız için olacak. Erdoğan kazanmış olmayacak, biz kazandırmış olacağız.

Daha önce söyledim ama tekrarlayayım, kafamıza dank etsin: İnce’nin performansı ne olursa olsun, HDP baraja takılırsa Erdoğan yine cumhurbaşkanı.

 

İbrahim Çakıroğlu

yorum

Yorumlar kapalı.