1 Ahmet Üzümcü 2013 Nobel Barış Ödülünü Aldı

Ahmet Üzümcü 2013 Nobel Barış Ödülünü Aldı

0

2013 Nobel Barış Ödülü’ne layık görülen, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü Direktörü Ahmet Üzümcü, “Suriye’deki kimyasal silahların ülke dışına nakli gecikebilir” dedi.

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (KSYÖ) Genel Direktörü Ahmet Üzümcü, Suriye’deki kimyasal silahların ülke dışına naklinin gecikebileceğini söyledi.

KSYÖ’nün 2013 Nobel Barış Ödülü’ne layık görülmesi dolayısıyla bulunduğu Norveç’in başkenti Oslo’da gazetecilerin sorularını cevaplayan Üzümcü, 31 Aralık tarihine kadar Suriye’den çıkarılması kararlaştırılan kimyasalların ülke dışına çıkarılmasının oldukça zor olduğunu, bu nedenle silahların naklinin gecikebileceğini ifade etti.

Ülkedeki daha az toksik içeren kimyasal silahların 5 Şubat’a kadar ülke dışına çıkarılmasının oldukça iddialı bir zaman çizelgesi olduğunu belirten Üzümcü, bu tarihin birkaç gün gecikebileceğine dikkat çekerek, ”Buna rağmen, ülkedeki tüm kimyasal silahların planladığı gibi 2014 ortasına kadar imha edilmesini bekliyoruz” dedi.

Kimyasal silahların Suriye’den çıkarılması için belirlenen takvimde gecikme yaşanabileceğini belirten Ahmet Üzümcü, iç savaş nedeniyle Suriye’deki çalışmalarını yürütürken güvenlik ve ulaşım sorunları yaşadıklarına dikkat çekti.

Üzümcü, “Güç şartlar altında çalışıyoruz. Özellikle ulaşım konusunda sıkıntı var. Bu silahların ülkeden güvenli şekilde çıkmasını sağlamak zorundayız” dedi.

Aksaklıklara rağmen 2014’ün ortalarına kadar Suriye’nin bütün kimyasal silahlarının yok edilmesi hedefini gerçekleştirebileceklerini belirten Üzümcü, “Zamanla yarışıyoruz ancak haziran 2014 olarak belirlediğimiz hedefe ulaşma konusunda kendimize güveniyoruz” dedi.

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü, 2013 Nobel Barış Ödülü’ne layık görülmüştü. Ödülü bugün (10 Aralık 2013), kurumun direktörü Ahmet Üzümcü alacak.

Kaynak: AA

 

yorum

Yorumlar kapalı.