1 Koalisyon Hesaplarında Son Dönemeç

Koalisyon Hesaplarında Son Dönemeç

0

Önümüzdeki günlerde koalisyon pazarlıkları kızışacak ve sonuç netleşecek. En sonda söyleyeceğimizi başa alıp konuyu özetlersek: Recep Tayyip Erdoğan Türkiye için büyük yük. Niye mi?

Koalisyon hesaplarından RTE değişkenini çıkarın, biliyorum hayal ama bir deneyin, kalıcı ve başarılı olma ihtimali olan bir AKP-CHP koalisyonunu görürsünüz. Zaten seçmen tercihini bu yönde kullanmadı mı? Bu ihtimale bir şans verilmesi demokrasinin gereği değil mi? Fakat Türkiye normal bir ülke değil… RTE değişkeninin denklemden çıkarılması zaman alacak.

RTE alerjisi olan %60 için ideali AKP’siz koalisyon ama bu kapıyı hem MHP kapadı, hem de %41 oy alan birinci partiyi iktidarın dışında tutmak ne kadar gerçekçi olurdu bilemiyorum.

Son dönemde AKP’nin yönünün MHP’ye kaydığı düşüncesi yaygınlaşsa da MÜSİAD’ın CHP ile kurulacak hükümetin daha kalıcı olacağı yönündeki açıklaması ibreyi ortaya getirdi. İş çevreleri gibi dış dünya da CHP ortaklığı tarafında baskı yapıyor.

Başbakan mevcut ortamı değerlendirip etki alanını genişletmek, erken seçimleri olabildiğince ertelemek, kalıcı bir koalisyon kurmak ve liderlik koltuğuna yerleşmek istiyor. İsmi yolsuzluk dosyalarında geçen eski bakanları Davutoğlu’nun Yüca Divana gönderme eğilimli olduğunu biliyoruz. RTE’siz bir ortamda Cumhurbaşkanının hareket alanının anayasal sınırlarına çekilmesi sorunu da ortadan kalkardı, normalleşme hızlanırdı… nerde o günler?

Oysa Cumhurbaşkanı erken seçim hesapları yapıyor. MHP de bu ihtimale oynuyor.

AKP’de ağırlığı olan 3 dönem mağdurları, erken seçimde bir dönem dinlenme kuralını tatmin etmiş olup, yeniden listelere eklenebilecekler. Bunu çiçeği burnunda vekiller elbette ki istemiyorlar ayrıca özlük haklarını almaları için 2 sene koltuklarında kalmaları gerek. Bunca masraf, harcanan zaman bir erken seçimde boşa gidebilir. 3 dönem kuralını kim dayatmıştı hatırlayalım; Recep Tayyip Erdoğan.

CHP içinde haklı sebeplerden AKP ile koalisyonu isteyen yok gibi. Bu düşünce RTE’siz bir AKP söz konusu olsa değişir miydi? Cevap vermeye gerek var mı?

RTE’nin başarılı bir koalisyon istemeyeceği, başarısızlığın başkanlık pilavını yeniden ısıtacağı açık.

Bu arada ekonomide bir daralma kapıda. Enflasyon artarken yaşanan durgunluk ve artan işsizlik, disiplinli mali ve para politikaları ile atlatılabilinir. Fakat koalisyonun bu politikaları populizmden arındırması, erken seçim beklenirken zor. Erken seçim ihtimalini arttıran kim? Recep Tayyip Erdoğan. Neden? Çünkü koltuğu sağlam ve kaybedecek bir şeyi yok.

Yani demokrasinin gereği kalıcı bir koalisyona şans vermek olurdu… bunun önündeki en büyük engel ise Recep Tayyip Erdoğan. Kavga, inatlaşma ve kutuplaşma RTE nin ekmeğine yağ sürer. Türkiye zaman kaybeder ve sırtındaki yük ağarlaşır. Umarım anlaşılmıştır…

Buğra Bakan

 

yorum

Yorumlar kapalı.