1 İki zıt haber: “Benim sorunum başörtüsü değil pantalon” ve “Pantalon Serbest, Ya Başörtüsü?”

İki zıt haber: “Benim sorunum başörtüsü değil pantalon” ve “Pantalon Serbest, Ya Başörtüsü?”

0

1- Benim sorunum başörtüsü değil pantalon (22 Ekim 2013)

TÜRKİYE Büyük Millet Meclisi’ne “başı örtülü” bir milletvekilinin gelip gelmeyeceği herkesin ortak mevzuu.
Kıyık kıyafetlerimize özgürlük geldi ya, bundan faydalanmak isteyen bir kadın vekilin çıkıp çıkmayacağı merak konusu.

Ben ise işin bu tarafında değilim. Bir milletvekili başını örtüp Meclis’e gelirse bunu dert etmem. Yıllardır söylediğim bir şey var; aynı fikirdeki erkek her şeyi yapıyorsa benzer fikirdeki kadına kılık kıyafetten ötürü sınırlama mantıklı değil. Ben kılık kıyafet özgürlüğünün daha “insani” tarafındayım.

Biliyorsunuz, TBMM’de kadınlar için “pantalon yasağı” var.

Bu yüzden de Şafak Pavey Meclis’e etekle gelmek zorunda.

Acaba kılık kıyafete getirilen “demokratik özgürlük”, Şafak Pavey’in ve Meclis’teki diğer kadınların Meclis’e pantalonla gelmesini de “özgür” bırakıyor mu?

Fatih Altaylı

http://www.haberturk.com/yazarlar/fatih-altayli/887292-trafik-denetleme-belediyeler-ve-teror

 

2- Pantalon Serbest, Ya Başörtüsü? (7 Ekim 2011)

Pantolon yasağı kalktı, başörtüsüne yasak ne zaman kalkacak? Kadın milletvekillerine TBMM Genel Kurulunda pantolon giymesine imkân veren düzenleme, Anayasa Komisyonunda kabul edildi.
TBMM İçtüzüğü’nde değişiklik yapan teklif, TBMM Anayasa Komisyonunda ele alındı. TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam, değişikliğin, kadın milletvekilli sayısının artmasıyla ihtiyaç haline geldiğini belirterek, kadınların pantolon ve ceketle çalışmalara katılmayı arzu ettiklerini vurguladı. Sağlam, ‘’Bu ihtiyaç tüm dünyada benimsenmiştir. Meclisimizde kadın milletvekillerine daha rahat çalışma imkânı sağlamak için böyle bir değişiklik yapılmasını öngörüyoruz’’ dedi. CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, teklife olumlu baktıklarını belirtti.

BAŞÖRTÜSÜ SORUNU…

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal da teklife olumlu baktıklarını ifade ederek, Türkiye’de kılık kıyafetle ilgili sorunların sosyal yara haline geldiğini savundu. Bal, 1969 yılında bir İlahiyat Fakültesi öğrencisinin başörtüsü takması sonucunda Türkiye’de başörtüsünün sorununun kartopu gibi büyüdüğünü, zaman zaman muhtıralara konu olduğunu ve siyaseti şekillendirir hale geldiğini söyledi. MHP’nin; başörtüsüyle ilgili özgürlük alanının genişletilmesi konusunda samimî görüşlerini ortaya koyduğunu belirten Bal, bunun sorun olmaktan çıkartılması için gerekli çabayı göstereceklerini, iyi niyet çerçevesinde destek vereceklerini anlattı. AKP İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop da Türkiye’de genel olarak kılık kıyafetle ilgili düzenlemelerin hep askerî yönetimler döneminde yapıldığına dikkati çekerek, üniversitelerde başörtüsü sorununun da 1986 yılında 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren’in Çukurova Üniversitesinde yapılan konuşmasıyla başladığını anlattı. Şentop, ‘’Türkiye’de insanların kılık kıyafetine karışılmadığı, makul çerçeve içinde herkesin dilediği gibi bir ülke olması temennisini dile getiriyorum. İnşallah önümüzdeki dönemlerde bu yasakları da kaldırırız’’ dedi. AKP Adana Milletvekili Fatoş Gürkan, değişikliğin ihtiyaç olduğunu belirterek, bütün kadın milletvekilleri adına öneriyi veren ve destekleyenlere teşekkür etti. Konuşmaların ardından teklif kabul edildi. Teklife göre, Genel Kurul salonunda yer alan milletvekilleri bakanlar, TBMM Teşkilâtı memurları ve diğer kamu personelinden erkekler ceket ile pantolon giyecek ve kravat takacak; kadınlar ise tayyör veya ceket ve pantolon giyecek. Teklifte, İçtüzük’teki ‘’bayan’’ ibaresinin de ‘’yaygın olarak kullanılan ve mevzuata uygun olan ‘kadın’ ibaresiyle değiştirilmesi’’ de yer alıyor. /YeniAsya

http://www.ixirhaber.com/guncel/yas-magdurlari-sanal-alemde-orgutlendidunya/bahreynde-cenaze-gosterisinde-istifa-cagrisiguncel/99-depremi-geliyorum-demisotomobil/plug-in-dizel-hybrid-land-rover-rangebilim-teknoloji/2015de-internet-nasil-olacakguncel/thy-ucaginda-bomba-ihbarihayat-h15906.html

yorum

Yorumlar kapalı.