1 Kürtmenistan

Kürtmenistan

0

Yıl 1850’ler. Batı dünyası, Osmanlı topraklarında kurulabilecek bağımsız Ermenistan’a sempati ile bakıyor, bu fikri besliyor, destekliyor.
Yıl 1970’ler. Batı dünyası, eski Osmanlı topraklarında kurulabilecek bağımsız Kürdistan’a sempati ile bakıyor, bu fikri besliyor, destekliyor.

1890 Taşnakların kuruluşu. Batı dünyasından silah yardımı el altından, açık destek yok.
1978 PKK’nin kuruluşu. Batı dünyasından yardım el altından, açık destek yok.

Ermenilerde silahlı başkaldırma. 5-6 yıl sonra. İkinci Abdülhamit 1894-1896 arası bu isyanı bastırıyor, neredeyse sıfırlıyor.
PKK’da silahlı başkaldırma 1984. TSK bu isyanı iki kez askeri alanda bastırıyor, neredeyse sıfırlıyor.

Takriben 20 yıl sonra Batı dünyası, Birinci Dünya Savaşını fırsat bilerek Ermenileri tekrar silahlandırıyor, tekrar sahaya sürüyor.
Takriben 20 yıl sonra Batı dünyası Irak ve Suriye savaşlarını fırsat bilerek Kürtleri tekrar silahlandırıyor, tekrar sahaya sürüyor.

1915 olayları. Ermeniler ağır fatura ödüyorlar, bulundukları yerlerden diasporaya göç.
2000 olaylari. Kürtler ağır fatura ödüyor, bulundukları yerlerden hem iç göç, hem diasporaya yayılma.

1920’ler. Ermeniler Güneydogu Anadolu’da Fransız taşaronu olarak savaşıyor.
2015’ler. Kürtler Irak ve Suriye’de Amerika taşaronu olarak savaşıyor.

1930’lar. Batı dünyası Ermenileri kendi başlarına bırakıyorlar ve Ermeniler öldükleri ile kalıyorlar. Bakmayın Ermenistan diye bir ülke olduğuna. Diasporada yaşayan Ermeni daha çok.
2030’lar. Bati dünyasi Kürtleri kendi başlarına bırakacak ve Kürtler öldükleri ile kalacaklar. Bakmayın Kuzey Irak’ta özerk Kürdistan olduğuna. Diasporada yaşayan Kürt daha çok olacak.

1930’lara kadar Ermeniler eski Osmanlı topraklarında kendilerine bir ülke vadeden Batı dünyasına güvenmişler, ümitlerini yitirmemişlerdi.
2030’lara kadar Kürtler eski Osmanlı topraklarında kendilerine bir ülke vadeden Batı dünyasına güvenecekler, ümitlerini yitirmeyecekler.

Değişen bir şey yok. Batı dünyası kendi çıkarlarına daha uygun olduğu için Ermenileri yarı yolda bırakmıştı, yine kendi çıkarlarına daha uygun olduğu için Kürtleri de yarı yolda bırakacak.

Ermenistan’ın denize çıkışı, tarım sahası, sanayi kültürü olmayan, çevresi düşman ülkelerle sarılı olarak yaşama imkanı yoktu. Kürdistan’ın denize çıkışı, tarım sahası, sanayi kültürü olmayan, çevresi düşman ülkelerle sarılı olarak yaşama imkanı yok.

Pentagon artık Irak’ı Amerika kontrolüne alıp Suriye’yi Rusya kontrolüne bırakarak oralardan çıkma hesabı yapıyor. Kaç yıl sonra bilmiyorum ama artık yol haritası bu. Amerika geri döndüğünde Kürtlerin yaşamları zorlaşacak, on yıl sonrasında da bugünleri bile arar hale düşecekler. Biz Ermenileri vatan haini olarak görmüştük, bugün araplar Kürtleri Amerika’nin yanında araplara silah çekmiş vatan hainleri olarak görüyorlar.

Yabancılar arasında bu coğrafyayı ezbere bilen, Kürtleri en iyi tanıyan kişilerden biri, Fransa’nın ilk Erbil başkonsolosu Frédéric Tissot. Kürt aşığı, o kadar ki kürtçeyi öğrenip neredeyse kendini Fransa’dan çok Kürtlere adamış. Bugünkü konumu önyargısız, tarafsız ve objektif olarak analiz etmeyi becerebilen ender kişilerden.

 Söylediği şey : “savaşlar insanları öldürür, ama sorumsuzca verilen sözler daha fazlasını öldürüyor”.

 

İbrahim Çakıroğlu

 

yorum

Yorumlar kapalı.