1 MİT Müsteşarı kendi yolunu izliyor

MİT Müsteşarı kendi yolunu izliyor

0

10 Ekim 2013 tarihli Wall Street Journal’e göre MİT Müsteşarı Hakan Fidan Arap Baharından sonra kendi yolunu çizmeye başladı.

Mayıs ayında Beyaz Saray’da Başkan Obama, Erdoğan ile görüşmesi sırasında olağanüstü direk bir mesaj verdi:  Türkiye’nin, Suriye’ye silah ve mücahit yollayarak onların yanlış ellere geçmesine ve Batı çıkarlarına aykırı bir şekilde cihatçıların ellerine geçmelerine neden olduğunu söyledi.

Bu olayların planlayıcısı MİT Müsteşarı, Erdoğan’ın yanında oturan Hakan Fidan’dı.

Erdoğan, Hakan Fidan’ı sırdaşı olarak tanıttı. Ancak CIA raporlarına göre Hakan Fidan, Iran’ı hasım olarak görmeyip bazı gizli bilgileri Iran’a aktarınca ABD tarafında rahatsızlık oluştu ve güven sarsıntısı başladı.

Arap Baharı sonrası birdenbire ortaya çıkan Hakan Fidan, bugün, bazen ABD çıkarlarına karşı olan Türkiye’nin Ortadoğu stratejisini belirleyen kişidir.

ABD, geçtiğimiz Aralık ayında EL Nusra’yı terorist listesine ekleyerek Ankara’ya mesaj yolladı ve Suriye’ye giden silahların çok daha iyi kontrol edilmesini istedi.

[highlight]Bir Türk İstihbarat analisti olan Emre Uslu’nun belirttiğine göre Fidan, Türkiye’de ikinci adam. Bütün bakanlardan, ve hatta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den çok daha güçlüdür.[/highlight]

ABD resmi kaynaklarının belirttiğine göre, Mayıs 2013 toplantısı, Başkan Obama’nin Türkiye liderlerinin Suriye ve İsrail politikasından, basın ve insan hakları hürriyetleri kısıtlamasından gittikçe daha fazla rahatsiz olmaya başladığı bir zamana rastladı.

MIT Baskanlari

http://on.wsj.com/16StKWs

 

yorum

Yorumlar kapalı.