Güney Amerika kıtasının en güney noktası.
Ünlü kaşif Magellan’ın 1520 yılında dünya turu yaparken keşfettiği Magellan Boğazı, Atlas Okyanusu ile Büyük okyanusu birleştiren bir boğazdır.
Boğazın güney yakasında bulunan Şili’ye ait Ateş Toprakları takımadaları (Terra Fuego – Chili) ve o adaların da en güneyindeki Horn Burnu (İngilizce: Cape Horn, İspanyolca: Cabo de Hornos) Güney Amerika kıtasının en güney ucu kabul edilen burundur.
Çok tehlikeli kayalıklar, fırtına, sis, 7 ila 10 metreyi bulan devasa dalgalar ve akıntı nedeniyle denizcilerin Everest’i kabul edilir. Horn Burnu’nu geçmek çok tecrübe ve cesaret gerektirdiğinden orayı geçen denizciler kendi aralarında özel bir saygıyla anılırlar.
İlk kez yelkenliyle 1965-68 arası dünya turu yapan Türk denizci Sadun Boro ve eşi Oda Boro ile başlayan serüven, birçok denizciyi dünya okyanuslarında bayrağımızı dalgalandırma fırsatı verdi. Horn Burnu’nu ilk geçen Türk denizcisi Uzaklar teknesiyle Osman Atasoy ve Sibel Karasu oldu.
2016 yılında Ekrem İnözü ve ekibi, Horn Burnu’nu geçerken bir ilk başlattı: Puerto Williams civarında gizli bir yere bir hazine sandığı gömdü
(Foto: Ekrem İnözü, sandığı gömmeye gitmeden önce)
Sandığın içinde Türkiye’den gelen çeşitli malzemeler, bayrak, rakı, kuruyemiş, çay, Türk kahvesi, çorba, çikolata, kitaplar ve efsane denizci Sadun Boro’nun resmi ve bazı notlar vardı. Bu gizli sandığın koordinatları oraya giden Türk denizcilere verilecek, her giden o sandığı bulup açacak, içindekilerden yararlanacak ve onlar da sandığa bazı malzemeler ekleyip tekrar gizli bir yere gömeceklerdi.
(Yukarda: Sandığın içindekiler, gömülmeden önce)
Define Bulunuyor!
Defineyi ilk defa bulmak, 3 Mart 2017’de Haluk Ceyhan ve Mehmet Ağca’ya nasip oldu!
Haluk ve Mehmet, Türkiye’den yaklaşık 16 bin kilometre uzakta dünyanın güney ucunda bir yerde, Horn Burnu’nu geçerken durup kendilerini bekleyen sürprizi açtılar.
Rakı, kuruyemiş eşliğinde Sadun Boro’yu andılar, kendilerine bırakılan notları okudular.
Bayrağımızı yedi denizde dalgalandıran bütün Türk denizcilerine selam olsun!
Size anavatandan sevgilerimizi yolluyoruz!
İlgili Yazılar
Ekrem İnözü’nün seyahatinin yazısı için şu linke tıklayabilirsiniz: