Eski Türkiye elçileri Morton Abramowiz ve Eric Edelmann’ın kurucuları arasında yer aldığı Bipartisan Policy Center (BPC) isimli düşünce kuruluşu 1 Temmuz tarihinde Vaşington’da, “Türkiye ve Kürtler: seçim sonrası ilerleme perspektifi” başlıklı bir açıkoturum düzenledi.
03 Temmuz 2015 Cuma 15:43
TSK’nın koridora müdahalesinden ABD endişeli
Eski Türkiye elçileri Morton Abramowiz ve Eric Edelmann’ın kurucuları arasında yer aldığı Bipartisan Policy Center (BPC) isimli düşünce kuruluşu 1 Temmuz tarihinde Vaşington’da, “Türkiye ve Kürtler: seçim sonrası ilerleme perspektifi” başlıklı bir açıkoturum düzenledi. Oturuma Alan Makovsky, Aliza Marcus, John Hanna ve Denise Natali katıldı. Daha önce, Abramowitz ve Edelmann imzasıyla yayımladığı ve Erdoğan’ın hedef alındığı raporuyla da dikkat çeken BPC’nin düzenlediği oturumu Aydınlık, Vaşington’da izledi. Oturumda HDP’nin seçim sonucu, olası koalisyon modelleri ve Suriye’ye müdahale konularının ele alındı.
BİZİM İÇİN BELA: AKP-MHP
Alan Makovski: Türkiye için en uygun koalisyon, AKP-HDP. Ancak Erdoğan bu koalisyona karşı ve bu model imkansız görünüyor. Asıl tehlike MHP. Adeta koalisyona destek vermek için bir sürü taleple orta yolu seçiyorlar. Burada gerçekten belaya düşeriz. Tabi Erdoğan’ın erken seçime gitme ihtimali var, şu an bizim için en uygun seçenek ise AKP-CHP.
Demirtaş yüksek bir ikna gücüne sahip, ancak kendisi karar veremiyor. PKK hemen bir açıklamayla onu yalanlıyor. Diğer yandan HDP farklı etnik grupları da içine aldı, çok büyüdü. İçinde çok çatışmalar yaşıyor.
John Hannah: Bence de en uygun koalisyon, AKP-CHP. Barış süreci için en uygunu bu. CHP anadilde eğitimi, köy korucularının kaldırılmasını destekliyor. Ama araştırmalar, böyle bir koalisyonla AKP’nin oylarının yüzde 45’lere çıkacağını, HDP’nin de yükseleceğini gösteriyor.
TANINMA TALEPLERİNİ ŞİMDİLİK DURDURMALIYIZ
Denise Natali: Kısa vadede PKK kendini geliştiriyor ve gücünü artırıyor. Kendi bölgesinde sağlık, eğitim gibi konulara eğiliyor. Yemek kursları, dil kursları açtılar. Ancak şu an bütün bu çalışmalar dondurulmuş durumda. Bekledikleri anayasa değişikliği yapılmadı, oysa çok ümitliydiler. Şu anki talepleri, tanınmak.
John Hannah: Evet, tanınmaları Amerikan çıkarları açısından da en iyisi. Bizim açımızdan da tanınmalarını sağlamak ilk iş olmalı. Ortalık sakinleşmeli. Ama şimdilik bunu istemeyi durdurmalıyız. Bu derece kutuplaşmış bir toplumda ve Erdoğan savaş çanları çalarken tanınma talebi olmaz. Diğer yandan PKK artı HDP bir siyasi başarıdır. Birbirlerinden bağımsız olsalardı daha iyi olurdu, ama çok iç içe geçmiş vaziyetteler. Demirtaş karizmatik ve dinamik bir lider. Buna karşılık PKK barış için Öcalan’ın serbest bırakılmasını ve anayasanın değiştirilmesini istiyor. Bu nedenle ben, HDP’nin tek başına başarılı olacağını sanmıyorum.
SURİYE MESELESİ
John Hannah: Kobani’de ne olduğunu biliyoruz. Kobani, ABD Hava Kuvvetleri ve PKK’nın ortaklığının başarısıdır. Uygulanmak istenen koridora ise Erdoğan ve Türk Silahlı Kuvvetleri karşı. Türk Ordusu’nun Suriye’ye girmesi, kötü bir fikir. ABD’nin YPG’ye yardımı, olay yaratacak ve Türkiye ile Amerika’nın arasını açacaktır. Suriye Kürtleri şunu söylemeli: ‘Bağımsızlık değil, sadece özerklik istiyoruz. IŞİD’e de karşıyız’ Söylemleri bu yönde olmalı.
BAKANLIĞIMIZ TÜRKİYE’Yİ KAYBETMEK İSTEMİYOR
Denise Natali: Savunma Bakanlığı Kürtler uğruna Türkiye’yi kaybetmek istemiyor. Türkiye ABD için önemli bir müttefik. Bakanlıkta, ‘Kürtler uğruna Türkleri mi kaybedeceğiz’ deniyor. Bizim hatamız, istediklerimizin Türkiye’nin istekleri ile örtüştüğünü düşünmek. Türkler bölgede sınırları ve toprak bütünlüklerini korumak istiyor. Bu konuda haklılar. Kürtleri silahlandırmak ve Türkleri sınırlarını değiştirmeye zorlamak hatadır. Onların kültürünü anlamak zorundayız. Şu anda Kürtlere devlet kurdurmak, onlara da zarar verecektir, daha fazla ihtilaf yaratacaktır.
EN YAKIN MÜTTEFİKİMİZ HDP
Makovsky: Amerika’ya bölgede en yakın müttefik HDP. Şu an PKK’nın sorunu Esad değil IŞİD. HDP ise bize, İncirlik üssünü kullanma şansını verecek. İncirlik üssünün kullanılabilmesi, hem Kürtlerin, hem de bölgenin güvenliğinin sağlanması açısından çok önemli. Ama CHP bu üssün kullanılmasına onay vermeyecektir.
Marcus: Amerika bugün özerkliği desteklemeli. PYD’nin silahı ve eğitimi yok, ama IŞİD’e karşı çarpışıyor. Bizim yardımımız olmasa Kürtler Suriye’de bir hiçtir.
Orijinal site (İngilizce) ve toplantının video’su:
http://bipartisanpolicy.org/events/turkey-and-the-kurds-post-election-prospects-for-progress/