1 Suikast!..

Suikast!..

0

Yaklaşık 5 yıl önce…
ABD‘nin başkenti Washington‘un en ünlü lokantalarından biri, Suudi Arabistan Büyükelçisi Adil el-Cubeyr‘i ağırlamaya hazırlanıyor.
Ancak büyükelçi, ani bir kararla yemeği iptal ediyor. Çünkü FBI dedektifleri, kendisini hedef alan bombalı bir suikast girişiminde bulunulacağını belirliyor. Federal polis, şüpheliyi yakalayıp gözaltına alıyor.

* * *

FBI’ın ulaştığı bilgilere göre; 58 yaşındaki şüpheli Mansour Arbabsiar, daha önce Teksas’ta 2’nci el araba alıp satan, İran asıllı bir ABD vatandaşı. Oradaki arkadaşları arasında ‘Jack’ diye tanınıyor. Arbabsiar ilk sorgusunda suikast planladığını itiraf ediyor.
Eylem sırasında lokantadaki onlarca masum insanın hayatlarını kaybedeceği hatırlatıldığında ise “Dert edilecek bir şey değil” diyor. Ayrıca İran kaynaklı Kudüs Güçleri’ne bağlı olarak çalıştığını ve örgütün önde gelen kişilerinden Ghalom Shakuri’nin talimatlarıyla hareket ettiğini söylüyor. Ancak azmettirici Shakuri izini kaybettirip kaçmayı başarıyor.

* * *

Soruşturmayı derinleştiren FBI, İstanbul’da faaliyet gösteren Azra İthalat Ltd. Şti. ile Hacer Mücevherat ve Kuyumculuk Turizm Otomotiv firmalarına ulaşıyor. Çünkü bu şirketlerden suikast girişiminin öncesinde sanığa yüklü miktarda (yaklaşık 1.5 milyon dolar) para transferleri yapıldığını belirliyor. Hacer Mücevherat’ın kurucu ortakları arasında ise, sonradan, 17-25 Aralık operasyonunda, Reza Zarrab’la birlikte tutuklanıp mal varlığına el konulan Abdullah Happani’nin akrabası Abdülkadir Happani de yer alıyor.

* * *

2011’de tutuklanan Mansuor Arbabsiar’in yargılandığı dava, Mayıs 2013’te sonuçlanıyor. İddianamedeki bazı boşluklara rağmen 25 yıl hapis cezasına mahkum oluyor.
Bu arada kendisine para transferi yaptığı öne sürülen İstanbul’daki şirketlerin, suikast girişimi haberinin duyulmasından sonra apar topar kapatılmaları dikkat çekiyor!..

* * *

Hürriyet Gazetesi soruşturmayı 25 Ocak 2014’de, “Son Bomba Mansour- İddia; Suikastçıya 1.5 milyon Dolar”manşetiyle duyuruyor. Haberde Zarrab’ın Türkiye-İran arasında illegal yollardan yüksek miktarlı para transferleri yaptığı ve dönemin İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’ın Özel Kalem Müdürü İsfendiyar Rahim Meşai ile çok yakın ilişkiler içinde olduğuna dikkat çekiliyor.
Bunun üzerine Zarrab, kendisine iftira atıldığını öne sürerek Hürriyet’i mahkemeye veriyor. Ancak mahkemeye MİT’ten gelen belge haberi doğrulayınca, dava düşüyor!..

* * *

Demem o ki,
ABD’li savcı Preet Bharara’nın Reza Zarrab soruşturmasını sadece “17-25 Aralık”a bağlayanlar, fena halde yanılıyorlar.
Zira okuduğunuz iddialar, Zarrab’ın odağında bulunduğu kara para ve karanlık ilişkiler ağının o operasyondan çok önce takibe alındığını ve izlemelerin yıllardır sürmekte olduğunu gösteriyor.
Türk yargısını hak, hukuk ve adalet tanımazlara teslim edenler biraz beklesinler.
İddianame açıklandığında yaptıklarını hiç kimseye, hatta yandaşlara bile izah edemeyecekler!..

Uğur Dündar

 

yorum

Yorumlar kapalı.