1 Erdoğan’ın Kabusu

Erdoğan’ın Kabusu

0

Birçok kişi yazdı, anlattı: Erdoğan başkan olsa bugünkü konumdan daha fazla elde edebileceği bir şey yok. Bugün istediği herşeyi, anayasayı göz önüne bile almadan yaptırabiliyor. E-ee, böyle olunca niye bir de başkanlık sistemi diye tutturmuş durumda?

Sebeb basit: hesap verme korkusu. Anayasaya aykırı olarak kullandığı yetkileri hukuksal bir çerçeve içinde kendi elinde toplayamazsa yandı gülüm kağıt helva. AKP ilk tökezlediğinde Erdoğan paldır küldür yuvarlanacak.

Bizler Erdoğan’ı her zamankinden daha güçlü görüyoruz ama aslında bugünler Erdoğan’ın en zayıf olduğu günler.

Eskiden etrafında kendine yardımcı olduklarına inandığı bir ekip vardı; şimdi en yakın AKP’lilere bile güvenemiyor. FETÖ’cü diye binlerce bürokrat tutuklandı veya uzaklaştırıldı, yerine koyduklarının ne olduğunu bilememenin endişesini yaşıyor.

Düşmanlarına bile dokunamıyor. İşte AKP içindeki onlarca milletvekili, teşkilatı da göz önüne alırsak binlerce kişi. Hepsi Fethullahcı. Dokunsa AKP Meclis’deki çoğunluğunu, onlarca belediyeyi kaybedecek. O zaman da erken seçim.

Başkanlık sistemine geçmeden seçim ise Erdoğan’in kabusu. Olur a!

7 Haziran seçimlerini hatırlayın. Ortalık güllük gülistanlıkken AKP çoğunluğu elde edememişti. Bugünkü ortam daha riskli. Suriye savaşını tetikledi, sonuç 3 milyon mülteci ve şimdiye kadar 24 milyar dolar harcama. Rus uçağı düşürüldü, sonuç turizmin çöküşü ve en az 14 milyar dolar kayıp. DAEŞ’i besledi, bugün savaşıyor, sonuç patlayan bombalar. Türkiye’nin yerle bir olan imajı ve 2017 sonuna kadar turizm ve yan sektörlerinde binlerce iflas. Avro ve dolar aldı başını gidiyor, sonuç kaçınılmaz olarak direk enflasyon. Tarafsız olarak bakılırsa son seçimlerden sonra düzelen bir şey yok, tam tersine, ekonomi dahil tüm konularda belirsizlik hakim.

Dış politika daha da vahim! Erdoğan neredeyse, eski dostları tarafından bile istenmeyen adam ilan edildi. Durmadan ikili oynayan güvenilmez müttefik, dünya gerçeklerinden uzak, hayal dünyasında yaşayan yarı diktatör.

Gelecek seçimlerde AKP tek başına iktidarı koruyamazsa durum kötü. En kısa dönemli bir koalisyonda bile Erdoğan cumhurbaşkanlığını anayasal çerçeve içinde icra etmek zorunda kalacak. Bu ise onun için sonun başlangıcı.

Bugün Erdoğan’ın istediğini yaptırabilmesinin ana nedeni, AKP ve devlet mekanizması içinde oluşturmuş olduğu korku. Tabii ki kişisel çıkarlar da var ama esas neden korku. AKP içinde başına bir şey gelmeyeceğinden emin olsa yana çekilip bekleyecek yüzlerce kişi var ama kimin hangi nedenle tutuklandığı bile belli olmayan bu zamanda kimse bunu göze alamıyor. Ama yarın ne olacağı da belli değil.

Erdoğan’in kendini garantiye alabilmesinin tek yolu, tüm yetkileri tek elde toplayan başkanlık sistemi. Başkan olduktan sonra da iki dönem daha seçileceğine inandırmış kendini. Yaptıkları ne olursa olsun, başkanın dokunulmazlığı sayesinde işin içinden çıkacağını düşünüyor.

Başkanlığın tek yolu ise ekonomi daha da kötüleşmeden, Türkiye Suriye bataklığına biraz daha gömülmeden bu sistemin yerleştirilmesi. Bunu bugün yapamazsa yarın çok daha zor.

Erdoğan’ın oynadığı aslında bir rus ruleti. Ama burada başarılı olmak için her tetiğe basıldığında şansın yanınızda olması lazım. Bir kez şans sizinle değilse elveda hayat…

On kez kazanmış cahil kendini meleklerin koruduğuna inanıp onbirinci kez de bu oyunu oynar. Konuya bilimsel yaklaşan ise olasılık hesaplarına bakıp artık uzak durur. Galiba Erdoğan korku ile yaşamaktansa deyip…

 

İbrahim Çakıroğlu

 

yorum

Yorumlar kapalı.