1 Anlayan Varsa Beri Geliversin

Anlayan Varsa Beri Geliversin

0

Bizim Suriye politikamızı anlayabilen var mı acaba? Üç unsurlu, çok bilinmezli bir problem. Unsurlar Esad, IŞID ve PYD…

Erdoğan niçin Esad’a taktı, niçin Bati dünyasının «bu sorunu şimdilik sonraya bırakalim» demesine rağmen «Esed gitmeden olmaaaaz» diye tutturuyor? «Suriye’de yüzbinlerce kişinin kanına girmiş kişiye karşı tepkisiz kalamayız» açıklamasi doğru ise Suruç’da, Ankara’da benim yüzlerce vatandaşımı öldürmüş IŞİD’e karşı bu tepkisizlik niye?

Rusya ve İran bastırdı, Amerika ve Paris’deki olaylar sonrasında Fransa bile Esad sorununu ileriye atmayı kabullendiler, kala kala biz ve IŞİD’e malî destek sağlayan Suudi Arabistan ve Katar kaldık… Heeey gülüm heyyy… Eyyy dünya, dinle bizi… İyi de pek dinleyen, pek takan da yok işte…

Zaten bu Suriye bataklığına Türkiye’yi karıştırma hevesi de nereden çıktı? Kendi PKK sorunumuzu çözmüştük de başkalarına yol mu gösteriyorduk?

IŞİD? IŞİD’e karşı savaşıyor muyuz, yoksa destek mi veriyoruz, o da günden güne değişen bir olay. Karar mı veremiyoruz, yoksa yardım ediyoruz da bunu söylemeye cesaret mi edemiyoruz? Veya yabancı ülkelerin görüşüne göre «ikili mi oynuyoruz»?

Bizim F-16’ların sortilerine bakıyoruz, göstermelik birkaç IŞİD hedefi imha edilmiş, ama bombalanan hedeflerin çoğu PYD altyapısı. Haydi, yabancı basın bize kanıyor diyelim, ama Amerika ve Rusya istihbaratı bizim ne yaptığımizi görmüyor mu zannediyoruz?

Suriye’deki petrol sahalarının önemli bir bölümü IŞİD kontrolünde. Bu petrolü iptidai rafinerilerde işleyip petrol ve motorin haline getiriyorlar. Bir kısmı Suriye’de kullanılıyor, bir kısmı da Irak’a gönderiliyor. Ama yine de günde onbinlerce varil satılıyor. Kime mi? Putin bizim gümrük kapılarına yığılmış binlerce tankerin fotoğraflarını son G-20’de dağıtıverdı işte. Bu yıl içinde Suriye’den Türkiye’ye yeraltından döşenmiş kilometrelerce boru hatları ortaya çıkarılmamış mıydı? Peki, aklınızı çelen bir soru yok mu? Boru hatlarının iki tarafindaki kaçakçılar da kürt, hatta basılan ürün ise IŞİD ürünü!

Tankerler ise İskenderun’a gidiyor, üçüncü ülkelere yükleniyor. Türkiye IŞİD’e karşı mı savaşıyor, yoksa IŞİD’in parasını mı aklıyor? Ne bileyim, bir ara İran petrolünü de ambargoyu delip altın karşılığında ticaretini yapan, Rıza Zarrab’i yaratan biz değil miydik? Aynı alışkanlık mi dersiniz?

Yabancı basin bir açıklama getirmiş gibi. Dediklerine göre Erdoğan, Şanlıurfa’da IŞİD teroristlerinin tedavi görmesini ve yaralı IŞİD’cilerin MİT araçlari ile taşınmasını sağlamış. Hastaneler arasındaki koordinasyonu sağlayan Sümeyye Erdoğan.

IŞİD’in Türkiye’ye aktarılan petrolünü, bunu yasaklayan Birleşmiş Milletler’in 2170 sayili kararı olmasına rağmen taşıyan şirket ise BMZ Ltd. Yani Bilal Erdoğan’in gemicilik şirketi!

Erdoğan’ın söylediği yalanlara inanan bir tek Türkiye kaldı galiba. G-20’yi düzenledik, ev sahibi sıfatı ile Erdoğan podyumlara çıktı, hiçbir yabancı ülke başkanı Erdoğan’ın elini bile sıkmadı!

Benden söylemesi… Kılavuzu karga olanın… Birgün bunların faturası Türkiye’nin önüne sürülecek. O gün “aldatılmışız” demek yok, olsa olsa “görmek istememiştik” diyebileceğiz.

 

İbrahim Çakıroğlu

 

 

yorum

Yorumlar kapalı.