1 Aksu İkinci Soma

Aksu İkinci Soma

0

GENELKURMAY Başkanlığı, PKK’lı teröristlerin Şırnak’ın Silopi İlçesi’ne bağlı Aksu Köyü’nde özel bir kömür ocağına ait yaklaşık 400 kilo amonyum nitrat patlayıcı yüklü kamyonu kaçırdığını açıkladı.

Burada en önemli husus şudur: Eğer Genelkurmay bu açıklamayı yapmasa bademlerde tık yok. İçişleri bakanı ne iş yapar bilinmez.

Amonyum nitrat kuvvetli bir patlayıcı. 1 kilo gram Amonyum Nitrat patlatıldığında 400 metrekare alanı tamamen ve açık alanda canlı kalmayacak şekilde etkisi altına alıyor.

Bu patlayıcılar Şırnak Silopi İlçesi; Aksu Köyü bölgesinde, özel bir kömür ocağını işleten bir şirkete aitmiş.

Bu şirket hangi şirkettir? Neden haberlerde sadece özel bir şirket olarak geçiştirilmektedir?

Aksu Kömür Ocakları, 2003 Mayıs ayı itibari ile faaliyete başlamış, ilçede kurulan kömür depolama ve nakliye tesisi vasıtası ile günlük 1.100 ton kömür işlenip iç piyasaya sürülmüştür. Ancak tesis son 2006 yılında gayrı faal hale gelmiştir.

Bölgede faaliyet gösteren en büyük kömür madeni Park Elektrik şirketine ait kömür işletmeleridir. Park elektrik Ciner gurubuna ait bir şirkettir. Bölgeden çıkan kömürden elektrik elde edilmektedir.

Konu Ciner gurubunun resmi sitesinde şöyle açıklanmaktadır:

TKİ uhdesindeki Silopi asfaltit maden işletme ruhsatını 2033 yılına kadar rodövans usulü ile kiralayan şirket, bu madenlerin işletme hakkını elinde bulundurmaktadır. Silopi de mevcut sahadaki asfaltit rezervleri çıkarmak üzere gerekli çalışmalar, teknik donanım ve altyapı çalışmaları tamamlanmıştır. 2009 yılından itibaren grubun Silopi’de kurulu Silopi termik santraline kömür sağlamaktadır.

Yani 33 yıllığına Ciner e verilmiş.

Asfaltit, petrolden oluşan ya da petrol kökeninden gelen bir tür hidrokarbondur. Kaya çatlaklarını dolduran ya da damarlar şeklinde bulunan bu hidrokarbonlar, ”asfaltit” ve “asfaltik pirobitümen” olmak üzere iki türdür. Hidrokarbonlar, hidrojen kaybına uğrayarak karbonca zenginleşirler ve sonunda yumuşak ve sert doğal asfalt, asfaltit ve asfaltik pirobitümü oluşturlar. Türkiye’de hemen hemen tüm bölgelerde olmakla birlikte yalnızca Şırnak İl merkezinin güneyi ve Silopi İlçesi’nde asfaltit ve asfaltik pirobitümenlerin ekonomik büyüklükteki oluşumlarına rastlanır.

Asfaltitin kalori değeri 3.000-6.000 Kcal/kg arasında değişmektedir.

Evet Asfaltit aynı zamanda elektrik enerjisi üretiminde kullanılan ve çok ciddi enerji gücüne sahip bir maden olmakla birlikte, Ülkemizde en ekonomik elde edildiği bölge Şırnak ve Silopi bölgesidir.

2003 yılında TKİ lerince çalıştırılıp 2006 da sebepsiz olara kapatılan maden 2009 da faaliyete geçen Ciner gurubuna ait santral ile birlikte aynı guruba ihale edilmiştir. Park Elektrik in resmi açıklaması şöyledir:

Şırnak ili Silopi ilçesi dahilinde bulunan İR-2429 no.lu asfaltit sahasına ait rödovans sözleşmesi ve işletmenin, hakim ortağı Park Holding A.Ş. olan grup şirketi Silopi Elektrik Üretim A.Ş.’ne devri, Türkiye Kömür İşletmeleri tarafından 31 Mart 2014 tarihi itibariyle uygun görülmüştür.

Bölgede en büyük şirket Ciner gurubu. İktidara yakınlığı ile biliniyor. Ne kadar araştırırsanız araştırın, bölgede faaliyet gösteren şirket adına rastlamak mümkün değil. Bu yazı asla söz konusu madenin Ciner gurubuna ait olduğu anlamını taşımamaktadır.

Ancak;

  • Maden şirketinin adı neden sansürlenmiştir?
  • Böyle önemli bir patlayıcı bazlı maddenin nakliyesi terör bölgesinde neden güvenlik ve kolluk korumasında yapılmaz?
  • Resmiyete girmemesi gereken durum nedir?
  • Maden sahipleri hakkında bu durum nedeni ile soruşturma açılacak mıdır?

Bu 400 kg Amonyum Nitrat olayı aslında ikinci bir Soma skandalıdır. İşin ucu daima büyük rantlara dayanmaktadır. Soma da madenciler, Aksu da siviller …

Mehmet Ali Ersoy, 27 Ekim 2014

 

 

yorum

Yorumlar kapalı.