1 Savaş için bahane yaratıldı

Savaş için bahane yaratıldı

1

Epey bir süredir Erdoğan ve çevresindekiler Suriye’ye savaş çığlıkları atıyorlardı. Nihayet aradıkları fırsat ellerine geçti, ve sınır boyu uçuş yapan bir Suriye helikopterinin sınırı iki kilometre ihlal etmesiyle bir Türk F-16sı, attığı bir roket ile helikopteri düşürdü.

Şimdi gözler Suriye’nin vereceği cevapta. Büyük bir ihtimalle Suriye olayı tırmandırmaktan kaçınacaktır. Aksi halde, istenmeyen bir savaş Erdoğan’a gümüş tepsi içerisinde sunulacaktır.

TURKEY-MIDEAST-JEWS-CONFLICT-POLITICS

Peki Erdoğan’ın çıkarı nedir böyle bir savaş çıkarmakta?

– Ekonomi çökmek üzere. Son zamanlarda piyasalardan çekilen 40 milyar dolar rezervleri boşalttı, zaten olmayan üretim ve bugüne kadar sadece rant ile dönen ekonomi tıkanmış vaziyette. Satılacak kamu malı kalmadığı gibi, bunları satın alacak yabancılar da piyasadan çekiliyorlar. Erdoğan yeni kaynaklar yaratmak için gene gazete patronlarına, veya Koç’ların marinalarına göz dikti. Dolar 2 TL yi geçti. Enflasyon kabardı.

– Toprak bütünlüğü tehdit altında. PKK Diyarbakır ve civarında asayişi sağliyor, vergi kesiyor, Türk devleti yok gibi. Pek yakında ABD ye bir PKK-BDK heyeti gidip resmi temaslara başlayacak.

– Bölünmüş bir halk, uyanan gençlik AKP yi sıkıştırıyor, Cumhuriyet, laiklik ve insan hakları istiyor. Onun karşısında AK Gençler ve cemaat polisi İslamcı bir devlet için savaş veriyor.

– Erdoğan, Fethullah Gülen cemaati ve Abdullah Gül ile kavgalı. Cemaat Erdoğan’a desteğini kesti, Gülen açık açık tehditler savuruyor.

– Uluslararası arenada Erdoğan’ın itibarı kalmadı. Diğer ülke liderleri kendisiyle alay ediyor. Erdoğan ne Obama ne de Putin tarafından destekleniyor. Bir tek İsrail ile çıkarları uyuşuyor, Erdoğan’ın son ümidi, olası bir savaş durumunda İsrail ile birlikte olursa ABD’nin tekrar gözüne gireceğini düşünüyor. İran ile ilişkiler çok kötü. AB ile ortak nokta kalmadı.

Daha birçok nedeni olmasına rağmen olay ana hatlarıyla böyle. Erdoğan panik içinde, ve seçimleri de kaybettiği takdirde temiz bir çıkış yolu olmadığını biliyor. Kendisini bekleyen yüce divan, eğer hastalığı izin verse de, yargılanma sonucunda bir daha gün ışığını göremeyeceğinden korkuyor.

Psikolojisi aynen köşeye sıkışmış bir kedi gibi. Bu durumu lehine çevirebilmek için herşeyi, ama herşeyi yapabilecek, milleti ateşe atabilecek şekilde panik içinde. Bu durum çökmekte olan birçok diktatörde görülmüştür tarihte. Hemen hemen her diktatörlüğün sonu hüsranla biter. Erdoğan’ın bunları bileceğini sanmıyoruz, ama olaylar açık olarak bunu gösteriyor. Gidişatın farkında olan Davutoğlu ve diğer arkadaşları da son kozlarını oynadıklarını biliyorlar.

Sonuç olarak gerçekten tehlikeli bir durumda Türkiye. Kendini kurtarmak için bir ülkeyi feda ettiğini idrak edemeyecek kadar ihtiras dolu bir liderin önderliğinde sonu bilinmez bir maceraya doğru gidiyor.

Tek ümidimiz gençlik ve ne yaptığını bilecek kadar aklı olan komutanlar ki, bu kadar yıpranmaya rağmen orduda hala aklı başında, savaş istemeyen komutanlar olduğunu ümit ediyoruz.

yorum

Yorumlar1 Yorum